Allt om Rolling Stones på ny utställning i London

Mick Jagger och resten av medlemmarna i Rolling Stones ställer ut

Mick Jagger och resten av medlemmarna i Rolling Stones ställer ut mer än 500 objekt

Exhibitionism – den första internationella utställningen om Rolling Stones har nu öppnat i Storbritanniens huvudstad.

Den imponerande satsningen övertar hela två våningar på Saatchi Gallery i stadsdelen Chelsea och med nio tema-gallerier kombinerar Exhibitionism mer än 500 objekt med slående filmiska och interaktiv teknik som erbjuder den mest omfattande och uppslukande inblick i bandets fascinerande femtioåriga historia.

 

Ett unikt perspektiv från bandets egna arkiv

Exhibitionism erbjuder allt från aldrig tidigare sedda klädkammare och backstage-attiraljer till sällsynta instrument; ursprungliga scendesigner, ikoniska kostymer, sällsynta ljudspår och videofilmer; personliga dagböcker; affischer och skivomslag och unika wraparound filmiska upplevelser som firar varje aspekt av deras karriärer.

Centralt i utställningen är det musikaliska arv som tog dem från ett bluesband i London i början av 1960-talet till inspirerande kulturella ikoner.

Rolling Stones har format populärkulturen, ofta till sin egen avbild, och Exhibitionism erbjuder ett unikt perspektiv som bara bandets egna arkiv kan ge.

I utställningen ingår även samarbeten med ett brett spektrum av konstnärer, designers, musiker och författare – från Andy Warhol, Shepard Fairey, Alexander McQueen och Ossie Clark till Tom Stoppard och Martin Scorsese.

 

Skivstudion återskapad

Utställningen inleds med ett lite skrytsamt rum där världskartor lyser upp med information om bandets skivförsäljningssiffor och antal konsertbesökare år för år för varje land.

Andra rummet bjuder på en svindlande tre minuter lång resa genom hela bandets karriär, som skildras i ljud och bild på rummets 40 olika bildskärmar i form av ett ständigt skiftande och självförändrande montage.

Till miljöerna som återskapats i olika rum hör lägenhet på 102 Edith Grove i Chelsea där Mick, Keith Richards och Brian Jones bodde i ett kollektiv 1962-63. Den trånga lägenheten har återuppstått komplett med smutsig disk, överfyllda askfat, kringströdda poptidningar och skivor samt en genuin lukt av surnad mjölk.

Man får också uppleva skivstudion Olympic i Londonförorten Barnes som den såg ut när Rolling Stones spelade in klassikern “Sympathy For The Devil” där i juni 1968.

 

3D-konsert avslutar

Hela kalaset avslutas med ett återskapande av bandets loger som de brukar se ut bakom scenen på en turné innan det blir en final där man med 3D-glasögon får uppleva en konsertsimulation i form av Stones när de spelar klassikern “Satisfaction” live i Londons Hyde Park.

 

“Rummen samspelar”

– Allt handlar om hur de olika utställningsrummen samspelar, säger Mick Jagger, 72, till tidningen Mojo.

– Du ställer ut din historia, ditt liv och varje rum skildrar en aspekt ur ditt liv. Det är som en film, som ett skådespel i flera akter som sedan i sin tur är nedbrutna till olika scener. Det är inte bara en blandning av en massa olika prylar, det ligger en logik bakom.
Utställningen, som pågår till den 4 september, hålls på Saatchi Gallery som ligger nära tunnelbanestationen Sloane Square i stadsdelen Chelsea.