Coronalättnader för britter

Uteservering av öl är nu tillåtet

Uteservering av öl är nu tillåtet

Från och med igår, den 12 april så öppnade en del saker upp igen i Storbritannien. Bland annat var det från igår helt ok att gå ut och ta en öl, eller att besöka frisören. Vissa restriktioner lättas i både England, Wales och Nordirland, men inte alla. Boris Johnson, Englands premiärminister sade inför gårdagen att han hade planer på att ta en öl på puben. Hans budskap till folket är ”Njut av friheten – men var medvetna om riskerna”. Även gym och frisörsalonger fick öppna upp igår. Johnson nämnde även där, att han själv behövde gå för att få en klippning. På svenska nyheter igår fick man reda på att han faktiskt verkat fått sig ett besök hos frisören, men huruvida han tog en öl eller inte, vet man inte.

Landet öppnar sakta upp

Nära 40 miljoner vaccindoser har delats ut och smitto- och dödstalen med covid-19 sjunker. Så nu får pubar och restauranger öppna och servera sina gäster utomhus. Den regeln gäller fram till den 17 maj, då nästa steg för öppning av samhället är planerat.

Igår var det även grönt ljus för butiker som säljer varor som inte anses som livsviktiga, bibliotek och utomhusanläggningar som djur- och nöjesparker. Det är även tillåtet för barn att delta i inomhusaktiviteter så som idrottsevenemang, och föräldrar och barn i grupper om upp till 15 personer får träffas inomhus.

Det går även bra att från igår ta körlektioner, men förarprov får inte göras förrän den 22 april.

Vissa lättnader för Wales och Nordirland

Även i Wales och Nordirland skedde vissa lättnader igår. Där öppnade också butiker som säljer varor som inte bedöms som livsviktiga. Dessutom blev det vissa lättnader för resor till resten av Storbritannien och Irland. I Wales får även studenter nu återgå till att undervisas på plats i skolorna. Från den 26 april är det även tillåtet att ha bröllopsfester utomhus i Wales, men med ett maxantal på 30 personer.

För Nordirlands del får nu upp till tio personer från högst två hushåll träffas utomhus i exempelvis en egen trädgård. Där får också studenter återgå till på plats-undervisning, och butiker som inte säljer livsviktiga varor får öppna.

Annorlunda i Skottland

I Skottland är det lite annorlunda. Där har man valt att ersätta stanna hemma-regeln med en ”stanna lokalt”-regel. Invånarna får träffas i grupper om fyra från två hushåll utomhus. Barn mellan 12 och 17 år får träffas utomhus, men får som mest vara fyra personer, dock från fyra olika hushåll.

Här valde man att låta butiker med icke-nödvändiga varor öppna redan den 5 april. Detsamma gällde för frisersalonger och liknande, och studenter har redan återgått till på plats-undervisning. Skottlands nästa steg i lättnaderna är planerat till 26 april.

I maj är det dags för nästa steg i Storbritannien

Från den 17 maj är det tänkt att man ska öppna upp än mer. Då är det dags för att låta restauranger servera sina gäster inomhus samt att man tänker sig att personer ska få mötas under särskilda regler. Man räknar även med att sportevenemang åter igen ska kunna ha publik och det upp till 4000 besökare.

Blakemore Hyde Park  Blakemore Hyde Park
30, Leinster Gardens, London
Nära Kensington Gardens

    4 stjärnor
Från 1669 SEK per natt

Boka hotell


Corus Hotel Hyde Park  Corus Hotel Hyde Park
Lancaster Gate, London
Nära Kensington Gardens

    4 stjärnor
Från 1433 SEK per natt

Boka hotell


HILTON Hotell

JÄMFÖR FLER HILTON HOTELL >>

Liknande Hotell i närheten

img