Eurovision är nu i full gång!

Liverpool

Liverpool

Nu har Eurovision dragit i gång i Liverpool! Om du inte är på plats redan, så kan du ju följa det via svensk tv. Redan i förrgår 9 maj så var det dags för den första semi-finalen, där svenska Loreen tog sig vidare. Nedan kan du läsa mer om vad som händer de andra dagarna. Vill du se det på tv, så är det SVT son gäller. Semifinal 2 sänds ikväll 21:00 och tävlande länder i startordning är Danmark, Armenien, Rumänien, Estland, Belgien, Cypern, Island, Grekland, Polen, Slovenien, Georgien, San Marino, Österrike, Albanien, Litauen och Australien.

 Andra semifinalen – torsdag 11 maj

I den andra semifinalen utforskar temat “Music Unites Generations” sambandet mellan generationer av ukrainare och musiken de älskar.

Mariya Yaremchuk, som representerade Ukraina vid Eurovision Song Contest 2014, leder ett samtida montage av några av de mest välkända musikstyckena från landet. När vi reser genom tiden avslutas stycket med ett fantastiskt samarbetsframträdande från rapparen OTOY, 14-åriga ukrainska Junior Eurovision-representanten Zlata Dziunka och Mariya. Tillsammans visar de att för generationer av ukrainare är musik ljuset som övervinner mörkret.

Också i pausen firar en föreställning som heter Be Who You Wanna Be hur Eurovision är en plats för alla – oavsett vem du är. Tre extraordinära dragartister leder in i en häpnadsväckande rutin av high-end popframträdanden tillsammans med en grupp eklektiska dansare. De representerar det enorma spektrumet av fans – oavsett ålder, nationalitet eller bakgrund – som njuter av att vara en del av Eurovision Song Contest varje år. Med en mix av fantastiska låtar och otrolig iscensättning blir det ett framträdande som tittarna kommer ihåg.

Grand Final – lördag 13 maj

Den stora finalen för årets tävling, som arrangeras i Liverpool på uppdrag av 2022 års vinnare Ukraina, kommer att inledas med förra årets vinnare Kalush Orchestra och ett kraftfullt framträdande med titeln “Voices of a New Generation”.

Under Eurovisions flaggparad av alla 26 stora finalisterna kommer tittarna att bjudas på ett unikt framträdande av några ikoniska tidigare ukrainska Eurovision-deltagare. Gör dig redo för en ny twist på deras Eurovision-bidrag vävda med brittiska klassiker när GO_A, Jamala, Tina Karol och Verka Serduchka går upp på scenen och påminner oss alla om varför de blev Eurovision-ikoner.

För det första intervalluppträdandet kommer Storbritanniens alldeles egna rymdman Sam Ryder att återvända till Eurovision-scenen, innan han följs av “The Liverpool Songbook”; ett firande av värdstadens otroliga bidrag till popmusikens värld.

BBC har samlat sex ikoniska tidigare Eurovision-akter – Italiens Mahmood, Israels Netta, Islands Daði Freyr, Sveriges Cornelia Jakobs, Duncan Laurence från Nederländerna – plus Liverpools alldeles egna Sonia, som firar 30 år sedan hon kom tvåa i Eurovision 1993.

Semifinalerna kommer att bjuda på en rad ukrainska och brittiska stjärnor, plus en galax av Eurovision Song Contest-legender.

United By Music

Sloganen är “United By Music” som visar det unika partnerskapet mellan Storbritannien, Ukraina och Host City Liverpool för att föra Eurovision Song Contest till publik över hela världen och musikens otroliga kraft att föra samman samhällen. Den speglar också själva ursprunget till tävlingen, utvecklad för att föra Europa närmare varandra genom en delad tv-upplevelse i olika länder.

BBC, tillsammans med European Broadcasting Union (EBU), kommer att organisera tävlingen i samråd med UA:PBC, Ukrainas publika TV-bolag och förra årets vinnare av tävlingen.