Fira William Shakespeares 400-åriga arv i London

The Globe Theatre, London

The Globe Theatre, London

Denna månad, närmare bestämt den 23 april, var det hela 400 år sedan världens mest kända dramatiker William Shakespeare gick ur tiden.

Och engelsmännen tar förstås tillfället i akt och firar skaldens 400-åriga arv med pompa och ståt.

Från och med denna månad och hela året ut kommer London sjuda av Shakespeare-relaterade aktiviteter som gör att absolut ingen kan undgå hans livsverk!

Shakespeare föddes i Stratford-upon-Avon i Warwickshire år 1564 men han levde och verkade, både som skådespelare och författare, i huvudstaden så det finns oändligt många Shakespeare-kopplingar att uppleva!

 

The Globe Theatre

Globeteatern, eller The Globe, som ligger i Southwark på Themsens södra strand är självklart i fokus. Den nuvarande teatern ligger ett par hundra meter från sin ursprungliga plats. Shakespeare hann se den första teatern både brinna ner till grunden och byggas upp igen men Puritanerna som hade makten under andra halvan av 1600-talet stängde alla teatrar och The Globe revs sedermera.

Det var inte förrän år 1949 som den amerikanske skådespelaren och regissören Sam Wanamaker började sitt outtröttliga arbete med att återuppbygga teatern och år 1997, fyra år efter hans död, invigdes den äntligen av drottningen.

Och tur är väl det! Eftersom det innebär att vi än idag kan uppleva Shakespeares mästerverk så som de var tänkta; under bar himmel vid Themsen.

 

The Complete Walk – helgen 23-24 april:

Nästa helg kommer Themsens flodbanker vakna till liv ordentligt med en extraordinär fest och organisatörerna uppmanar världen att ansluta sig till denna folkfest.

37 specialtillverkade 10-minutersfilmer kommer att visas längs den ikoniska sträckan på 4km mellan Westminster Bridge och Tower Bridge.

Varje film utforskar en av Shakespeares pjäser och innehåller scener som är tagna på de platser Shakespeare föreställde sig när han skrev dem. Föreställ dig Cleopatra framför pyramiderna, Shylock i Venedigs gamla judiska getto, Hamlet på klipporna i Helsingör och mycket mer.

Dessa scener kommer att kombineras med utdrag ur det Brittiska filminstitutets ikoniska tidiga stumfilmer och teaterns egna filmade scenproduktioner.

Med en mängd av världens främsta skådespelare är The Complete Walk ett tillgängligt, interaktivt sätt att fira Shakespeares liv, arbete och arv, exakt 400 år efter hans död.

Filmerna kommer att spela kontinuerligt under helgen så du kan ansluta dig för hela sträckan eller bara stanna till vid dina favoriter medans du promenerar längs floden.

 

Njut av klassiska pjäser

Sommarsäsongen börjar den 30 april och fans kan njuta av klassiker såsom En midsommarnattsdröm, Så tuktas en argbigga, Macbeth samt Imogen med flera.

Mer information och biljetter finns här 

 

Alla andra kulturinstitutioner i London kommer fira Shakespeare på sitt sätt året ut. Håll ögonen på hemsidan www.shakespearesglobe.com/400 eftersom fler aktiviteter kommer läggas till fortlöpande.

 

HILTON Hotell

JÄMFÖR FLER HILTON HOTELL >>

Liknande Hotell i närheten

img