Guide till fotbolls-EM – matcherna som spelas i London

Wembley Stadium fotbollsem
Det var som bekant en hel del som inte blev som planerat under 2020. Europamästerskapet i fotboll för herrar tvingades till exempel att flyttas fram ett år. Väntan på turneringen därför varit lång, men nu är den inte alltför långt borta. London är en av mästerskapets värdstäder, och med tanke på att vi kommer allt närmare första avspark är det god tid att ta en titt på vilka matcher som kommer att spelas i den engelska huvudstaden.

Tre gruppspelsmatcher i London

Att snön smälter bort och solen börjar värma på ordentligt är inte enbart tecken på att våren är här – det är också bevis på att vi närmar oss en efterlängtad mästerskapssommar. Efter att EM snöpligt nog fick ställas in förra året ser det lyckligtvis ut att bli ett EM i fotboll 2021, och i nuläget ser det dessutom ut som om det kommer att bli tillåtet med publik på matcherna – åtminstone på de brittiska öarna.

Har du möjlighet att ta dig till London under EM-turneringen, eller om du redan befinner dig på plats i staden, har du alltså goda chanser att få se flertalet matcher live. Det engelska landslaget spelar tre av sina gruppspelsmatcher på Wembley Stadium i London, och det är en stormatch som väntar redan i den första omgången.

England inleder sin EM-resa den 13 juni mot Kroatien – det blir med andra ord en repris på VM-semifinalen från 2018. Den gången var det Kroatien som drog det längsta strået, och England är säkerligen ute efter få revansch på hemmaplan till sommaren.

Även den efterföljande matchen, den 18 juni, lär bli en sevärd tillställning. Då är det nämligen dags för ett brittiskt derby mellan England och Skottland. Den sista gruppspelsmatchen i London spelas sedan den 22 juni, då England ställs mot Tjeckien.

Finalerna på Wembley Stadium

Oavsett om England lyckas ta sig vidare från gruppspelet eller ej, så är fotbollsfesten i London långt ifrån över efter de tre inledande matcherna. Det är hela fyra stycken slutspelsmatcher som ska spelas på Wembley Stadium, och till dessa inkluderas båda semifinalerna och den avgörande finalen den 11 juli.

Innan det är dags för finalen ska det spelas en åttondelsmatch på arenan, den 26 juni. Då är det vinnaren i grupp A (Italien, Schweiz, Turkiet, Wales) som ställs mot tvåan i grupp B (Belgien, Danmark, Finland, Ryssland).

De två semifinalerna spelas den 6 och den 7 juli.

Nära till Dublin och Glasgow

Det är fortfarande oklart hur olika länders reserestriktioner kommer att se ut under mästerskapet i sommar, men om det är tillåtet att förflytta sig på de brittiska öarna finns möjligheten att relativt smidigt bege sig även till Dublin och/eller Glasgow.

De båda städerna är också spelplatser under mästerskapet – i Dublin spelar Sverige bland annat två av sina matcher (mot Slovakien den 18 juni och mot Polen den 23 juni). I Glasgow spelas de övriga matcherna i Englands grupp D.

11 juni är det officiella startdatumet för fotbolls-EM, vilket innebär att vi bara är cirka två månader från att få se Europas främsta fotbollsnationer mäta sig med varandra igen. Har du möjligheten är London en utmärk plats att följa mästerskapet ifrån.