Bonfire Night i London 5 november

Var med och fira Guy Fawkes Night

Var med och fira Guy Fawkes Night

Under nästa månad så sker det som kallas för Bonfire Night i London. Det är även känt som Guy Fawkes Night. Detta firande kommer sig av det som hände den 5 november 1605. Då var det en grupp människor som försökte spränga det brittiska överhuset. De som låg bakom The Gunpowder Plot var en grupp män som hade som mål att avrätta den dåvarande kungen. De misslyckades dock då Guy Fawkes arresterades när han försökte placera ut sprängmedel. För att fira att Kung James I hade överlevt så tände man brasor runt om i London och dagen blev snart en helgdag i hela landet. Helgdagen blev känd som Gunpowder Treason Day.

Firande av Guy Fawkes Night

De män som låg bakom mordförsöket på kungen var katoliker. Det gjorde att firandet snart också en religiös underton och då främst ett sätt för protestanterna att sprida anti-katolsk propaganda. Till exempel så anordnades brasor där man brände olika katolska symboler, oftast dockor som föreställde till exempel påven. Under slutet av 1880-talet så rapporterades det att barn som tiggde på gatorna hade med sig dockor som föreställde Guy Fawkes och femte november blev mer vida känt som Guy Fawkes Day. Fattiga barn samlade ved till brasorna för att tjäna pengar. Barnen tiggde ofta med hjälp av ramsor. Den mest kända är ”Remember, remember the fifth of November…”:

Don’t you Remember,

The Fifth of November,

’Twas Gunpowder Treason Day,

I let off my gun,

And made’em all run.

And Stole all their Bonfire away.

Från 1850-talet brände man inte längre katolska symboler utan man brände istället en docka i form av Guy Fawkes. Idag så firas denna dagen med stora utomhusfester med brasor och fyrverkerier. Det påminner en del om det svenska valborgsfirandet.

Bonfire Night runt om i London

Runt om i hela London så firar man den 5 november. Det är brasor, det är fyrverkerishower, lasershower och mycket mer.  Det sker inte bara på själva dagen, utan det är både före och efter 5 november.

Bland annat så sker dessa firanden:

 • Alexandra Palace, London – 1-2 november
 • Crystal Palace Park, London – 5 november
 • Battersea Park, London – 2 november
 • LEGOLAND Fireworks Spectacular, Berkshire, sydöstra England – 9-20, 25-26 oktober och 1-2 november
 • The Tar Barrels of Ottery St Mary, Devon, sydvästra England – 5 november
 • Sparks in the Park, Berkshire, sydöstra England – 2 november
 • Leeds Castle Fireworks Spectacular, Kent, sydöstra England – 2-3 november

 

Boka hotell

Om du är sugen på att uppleva Bonfire Night på nära håll, så är det en god idé att befinna dig i London i början av november. Du kan boka in dig på ett bra hotell för ett par nätter. Du som vill hitta ett bra hotell att bo på, kan göra det här hos oss. Du söker runt på vår sida för att få fram alternativ. Om det är så att du behöver hjälp med din bokning eller tips på bra hotell, eller har frågor att ställa så kan du med fördel kontakta oss. Så hjälper vi dig med det du behöver hjälp med.

Blakemore Hyde Park  Blakemore Hyde Park
30, Leinster Gardens, London
Nära Kensington Gardens

  4 stjärnor
Från 1669 SEK per natt

Boka hotell


Mondrian London  Mondrian London
20 Upper Ground, London
Nära Saint Paul's Cathedral

  5 stjärnor
Från 2113 SEK per natt

Boka hotell


HILTON Hotell

JÄMFÖR FLER HILTON HOTELL >>

Liknande Hotell i närheten

img