Brittisk matkultur

Fish and chips

Fish and chips

Eftersom det varit flera århundranden av kolonisering av länder runt om i världen så har det engelska köket fått influenser från många olika kulturer och det har gjort att det inhemska köket i sig fått hålla tillbaka en del. De tv världskrigen har även de haft betydelse för den brittiska maten. Det var matransoner under krigen och det gjorde att den genuina engelska matlagningen blev underutvecklad så väl som missgynnad samt att den förlorade populariteten mot det hippa franskinfluerade köket. Under de senaste årtionden så har dock det engelska köket blivit bättre samt uppdaterat sina klassiska rätter en hel del.

Frukost

När det gäller frukost i England så är det vanligt med en så kallad Traditional English Breakfast. I en sådan är det ofta bacon, ägg, stekta eller grillade tomater, stekt svamp, rostat bröd och korv. Andra vanliga inslag är stekt lök, bönor och Hash Browns (stekt riven potatis, den engelska motsvarigheten till potatisbullar). Ofta så serveras detta med English Breakfast Tea. I vissa regioner är även Black pudding (blodkorv) och stekta potatismoskakor (kallas Potato Cakes) vanliga inslag.

Te är förövrigt stort i England och det finns en uttalad tetradition. Läs mer om afternoon tea i en våra tidigare artiklar.

Sunday Roast

På söndagarna är det mycket vanligt i engelska familjer att äta stek till lunch/brunch. Det kan då vara ungsgrillad biff, kyckling, lamm och fläsk, ugnsbakad potatis eller potatismos, sås, grönsaker och yorkshirepudding. Sötsaker och efterrätter är ett vanligt inslag. En mycket populär efterrätt är den så kallade trifle. Det är en sockerkaka dränkt med sherry eller saft, som garneras med mandel, sylt eller frukt och serveras med vispgrädde eller vaniljsås.

Julmat

Christmas Pudding och ugnsstekt kalkon hör till två klassiker på det brittiska ”julbordet”. Christmas Pudding är en ångkokt pudding som innehåller torkad frukt. Det kan vara plommon, russin, olika bär, nötter, socker, brandy och kryddor som sedan serveras med brandy-smör och grädde

Den andra klassikern är ugnsstekt kalkon med fyllning. Man äter även korv och inbakad korv (”pigs in blanket”, brysselkål, ”mince pie” (fruktpaj) och en mängd olika kakor och sötsaker. Istället för stekt kalkon kan man även servera stekt gås, fasan eller rostbiff. En annan julspecialitet som inte bör glömmas är Plum Pudding är en efterrätt med många ingredienser som russin, sultaner, nötter, brödsmulor, fruktbitar och mycket mer, ja det mesta utom plommon. Man blandar allt, kokar det under en lång tid och låter det vila. Finsmakare låter den vila ett par månader, somliga i flera år och flamberas innan servering.

Snabbmat

I Storbritannien hade man snabbmat redan under medeltiden. Det var då pajer som såldes i så kallade pie shops”. Pajer är fortfarande en favorit men även sausage rolls och pastries är vanligt. En annan sak som är vanligt i England är triangelmackorna(sandwich). Namnet sandwich anses härstamma från John Montagu, Earl av Sandwich i Storbritannien. Han ska under ett parti i kortspel ha, för att slippa avbryta spelet, bett om att få en köttbit mellan två brödskivor, en sandwich.

Under 1900-talet då trålfisket utvecklades så blev fish and chips dvs friterad fisk och pommes frites dränkta i vinäger den populära snabbmaten. Idag är det starkt förknippat med brittisk matkultur. Tidigare serverades fish and chips i tidningspapper, men hälsovårdsmyndigheterna förbjöd detta och branschen övergick då till rent omslagspapper.

Sedan finns det mer att nämna när det gäller brittisk matkultur, men det skriver vi om i nästa artikel!

The Ritz London  The Ritz London
150 Piccadilly, London
Nära St. James Park

    5 stjärnor
Från 4578 SEK per natt

Boka hotell


The Rockwell  The Rockwell
181 Cromwell Road, London
I London (Kensington)

    4 stjärnor
Från 637 SEK per natt

Boka hotell


HILTON Hotell

JÄMFÖR FLER HILTON HOTELL >>

Liknande Hotell i närheten

img