Engelska ölsorter

Njut av engelskt öl

Njut av engelskt öl

Då det är svårt att just nu åka till London och sätta sig på en pub för att njuta av en god öl, så får du göra det hemma. Men vad för öl är engelsk? Grejen med England är att de har gamla traditioner av ölbryggning. Deras pubkultur är också vida känd och många engelsmän njuter gärna av en pint på sin egen lokala pub. Några av de mest populära sorterna av öl i England är ale och bitter men det finns även flera andra trevliga sorter!

Ale

Den allra vanligaste ölen i England är en ale. Britter överlag är förtjusta i denna överjästa och fylliga öl som har en lägre alkoholhalt. Ale i sig kommer i många olika utföranden. Det typiska för en ale är att mat har gett en hel del smak och doft till ölet i sig. I Sverige är det poppis med Indian Pale Ale, eller IPA som den kallas. Den har extra mycket humle och malt. Anledningen att den heter Indian Pale Ale är att det var en vanlig ölsort att ta med på skeppen som skulle till den brittiska kolonin Indien. Den hette från början october beer men fick efter hand namnet Indian Pale Ale.

Bitter

Bitter är en annan populär ölsort i England. A pint of bitter är lite som när vi svenskar beställer en stor stark. Den bitter som är i England är en typ av Pale Ale som är kopparfärgad och har en alkoholhalt mellan 3–7%. Dock finns det sorter med en alkoholhalt under 3, som då kallas för Boys Bitter. Den bitter som är över 7 % kallas för Premium eller Strong Bitter.

Porter

Porter är en annan uppskattad ölsort i England. I Sverige förknippar vi den mest med matlagning, som till exempel när man gör en porterstek. Porter är en typ av överjäst öl. Just denna sort uppfanns i London på 1700-talet. Alkoholhalten är vanligtvis mellan 4 och 10 % och det är ett mörkt öl. Den har en balanserad beska samt mjuk och rund smak med en liten torrhet.

Stout

Stout är en variant av porter. Även den är överjäst och mörk. Den mörka färgen kommer av att man använder rostad malt och rostat omältat korn vid bryggningen. Den mest kända tillverkaren av stout är Guinnes som visserligen är från Irland men det är även en mycket populär ölsort i England. Den Guinnes som bryggs i England gör det på floden Thames vatten som flyter genom huvudstaden London. En annan tillverkare är Truman’s Brewery som brygger en exklusiv sort av stout, London Keeper.

Barley Wine

Barley wine kommer ursprungligen från England och namnet barley wine, betyder ordagrant “vin på korn”. Det är en alkoholstark, fyllig och prestigefylld öl. I dag delas barley wine in i den engelska traditionella stilen och den moderna amerikanska.  Namnet sägs ha uppkommit under 1800-talet när engelska bryggerier ville marknadsföra sina starkaste öl till vindrickare, men då stod det oftast strong ale på flasketiketterna.

Givetvis finns det flera ölsorter eller varianter på ovan nämnda, men dessa ovan är de mest vanliga att dricka!

Blakemore Hyde Park  Blakemore Hyde Park
30, Leinster Gardens, London
Nära Kensington Gardens

    4 stjärnor
Från 1669 SEK per natt

Boka hotell


Mondrian London  Mondrian London
20 Upper Ground, London
Nära Saint Paul's Cathedral

    5 stjärnor
Från 2113 SEK per natt

Boka hotell


HILTON Hotell

JÄMFÖR FLER HILTON HOTELL >>

Liknande Hotell i närheten

img