Jobba i London eller Storbritannien?

Jobba i London

Jobba i London

Har du haft funderingar på att kanske flytta till London? Då är det ju även bra att ha ett jobb, eller att studera, så att du har en inkomst att leva på. Tidigare så har svenska medborgare haft fri rörlighet på arbetsmarknaden. Med beslutet om Brexit kom detta dock att ändras och det är nya lagar som dikterar arbetsvillkoren. Om du före den 31 december befinner dig i London, så kan du ansöka om Settled eller Pre-Settled Status, som är det föreslagna nya uppehållstillståndet. Efter Brexit så kan det komma att bli svårare att flytta dit, men inte omöjligt.

Söka jobb i Storbritannien

Om du söker jobb så måste du ibland visa upp ett visst antal dokument för att påbörja en anställning. Det kan vara dessa dokument:

  • Svenskt pass eller någon form av officiell identifikation
  • National Insurance-nummer
  • Engelskt bankkonto
  • CV anpassat för den engelska arbetsmarknaden

Att hitta jobb i London eller övriga Storbritannien kan göras på olika sätt. Ett bra sätt att göra det på att kontakta ett rekryteringsföretag. De kan då hjälpa dig att matcha ditt CV med olika jobb så väl som att de kan hjälpa dig med att få till intervjuer eller att förhandla arbetskontrakt. I London finns det gott om olika rekryteringsföretag. Det är inte ovanligt att de har nischat in sig på olika yrkesgrupper.

Ett annat sätt att hitta jobb är helt enkelt att gå runt till intressanta företag, butiker, restauranger, caféer eller andra ställen och lämna in ditt CV till dem. Se bara till så att ditt CV följer brittisk standard.

Online är ett tredje sätt att hitta jobb på. Det finns flera bra sidor att registrera ditt CV på så kan du komma att bli kontaktad av företag eller rekryterare.

Smarta CV-tips

Ett CV enligt brittisk standard ser inte riktigt ut som det gör hemma i Sverige. Du bör ha ett rätt så kort CV, max 2 sidor med en enkel layout. Överst ska du skriva ditt namn, engelska adress, engelska kontaktnummer samt email adress så att företaget kan höra av sig. Skriv allt i kronologisk ordning. Inkludera inte foto, födelsedatum eller nationalitet. Om du saknar et engelskt nummer eller adress så försök då att låna det, då chansen att bli kallad till en intervju är ytterst liten om du inte kan visa att du redan finns på plats. Det kan även vara bra att inkludera ett så kallat “personal statement” i början av CVt där du kortfattat presenterar din erfarenhet.

Arbetsvillkor och löner

Vad du kan få i lön baseras på vad du har för examen, erfarenhet med mera, precis som i Sverige. I Sverige får man lön enligt kollektivavtal, medan det i Storbritannien är annorlunda. Där finns en lagstadgad minimilön oberoende av bransch. Det är en fastställd timlön som alla anställda är berättigade till oavsett vad man jobbar med. Minimilönen är högre ju äldre man är, och höjs för samtliga åldersgrupper i april varje år. Som privatperson betalar du inkomstskatt och National Insurance (NI). Hur mycket inkomstskatt och NI man betalar är inkomstbaserat, och skiljer sig också om man är student eller egenföretagare. Som privatperson betalar man även Counciltax beroende på vart du bor.

The Grand at Trafalgar Square  The Grand at Trafalgar Square
8 Northumberland Avenue, London
Nära London Dungeon

    4 stjärnor
Från 1124 SEK per natt

Boka hotell


HILTON Hotell

JÄMFÖR FLER HILTON HOTELL >>

Liknande Hotell i närheten

img