Londons tunnelbana

Tunnelbana är ett smidigt sätt att ta sig fram i London

Tunnelbana är ett smidigt sätt att ta sig fram i London

Londons tunnelbana är något som många väljer att åka med oavsett om man bor där eller är turist. Denna tunnelbana togs i drift på 1860-talet och är världens äldsta. Den är även känd som London Underground, the Underground och Tube. Utöver att vara världens äldsta tunnelbana så är den även den tredje längsta tunnelbana, efter de som finns i Shanghai och i Peking.

Saker du kanske inte visste om Londons tunnelbana

Denna tunnelbana har runt 40 oanvända stationer, som har stängts för att det var för lite trafik eller för att man har lagt om rutten. 2015 så offentliggjorde tunnelbanas ägare planer på att göra om en del oanvända stationer till barer, krogar och butiker. En station, vid namn Aldwych, stängdes 1994. Den har använts till många olika filminspelningar. Bland annat har scener från Sherlock spelats in här. Stationen finns även med i Prodigys musikvideo “Firestarter”. Charing Cross-stationen syns i Bondfilmen “Skyfall”.

Det sägs även att det ska spöka på flera av stationerna, enligt rykten. Det har hänt en del på vissa av stationerna. Det sägs att man fortfarande kan höra plågade skrik på stationen Bethnal Green, då det 1943 blev panik efter ett bomblarm och 173 personer trampades ihjäl.

En station vid namn Down Street, som stängdes 1932 ska ha använts som skyddsbunker av Winston Churchill och hans stab under andra världskriget.

Den som reser söderut på Charing Cross-grenen av Northern Line måste byta tåg i Kennington för att komma längre söderut. Om du stannar kvar på tåget, så kommer den ta en sväng och vända tillbaka norrut igen nämligen.

På stationerna finns det gula linjer vid plattformarna. Kollar du dessa noga så noga ser du var dörrarna på de inkommande tågen brukar hamna utmed plattformen. Det eftersom att linjerna på vissa platser är slitna eftersom många har klivit av och på just på de ställena.

När du åker förbi Leinster Gardens så är två av husen där bara kulisser. De båda ser ut som två vanliga hus, men husen med numren 23 och 24 i Lenister Gardens är bara tunna fasader. Detta har sin orsak lågt tillbaka i tiden, då man körde med ånglok. Linjen gick då ovan jord och man byggde kulisserna för att de som bodde där skulle slippa se tågen.

Även om Londons tunnelbana benämns underground så är det bara 45% av spårnätet som ligger under mark. Djupast är stationen i Hampstead med 58,5 meter under markytan.

Besök London

London har ju en mängd sevärdheter och många av dem kan du ta dig till via tunnelbanan. Varför inte boka in ett besök? Här på vår sida hittar du hotell i olika prisklasser, det är bara söka runt. Du kan även kontakta oss om du behöver hjälp. Bland vår boendealternativ så hittar du hotell för alla smaker och även för alla sorters plånböcker. Du kan därmed bo hur lyxigt du vill eller hur enkelt du vill, allt beror på vad du vill betala.

Blakemore Hyde Park  Blakemore Hyde Park
30, Leinster Gardens, London
Nära Kensington Gardens

    4 stjärnor
Från 1669 SEK per natt

Boka hotell


Hotel 82 London  Hotel 82 London
82 Gloucester Place, London
Nära Madame Tussauds vaxmuseum

    3 stjärnor
Från 1639 SEK per natt

Boka hotell


London Hilton on Park Lane  London Hilton on Park Lane
22 Park Lane, London
Nära Buckingham Palace

    5 stjärnor
Från 4883 SEK per natt

Boka hotell


HILTON Hotell

JÄMFÖR FLER HILTON HOTELL >>

Liknande Hotell i närheten

img