Resa från Storbritannien till Sverige

Regler kring resandet

Regler kring resandet

Är det så att du är svensk, bosatt i England och funderar på att åka till Sverige i sommar? Många gånger vill man ju kanske hälsa på släkt och vänner. Det gäller då att ha koll på de rekommendationer som Folkhälsomyndigheten utfärdat. I skrivande stund så år det som så att du som reser från Storbritannien (eller från länder utanför EU, EES, Schengenområdet) måste kunna visa upp ett negativt covid-19-test.

Rekommendationer

Sedan innan så finns det avrådan från icke-nödvändiga resor till vissa länder, där ibland finns Storbritannien. Om du befunnit dig i ett sådant land, eller då i Storbritannien, så är rekommendationen det att om du åker till Sverige, ska testa dig för covid-19 vid ankomst till Sverige samt på dag fem efter ankomsten. Vidare rekommenderas du att isolera dig och undvika nära kontakt med andra under sju dagar från ankomsten till Sverige. Detta betyder att du bör:

Testa dig för covid-19 så snart du kan efter ankomsten till Sverige. Du bör helst göra det samma dag du anländer. På 1177.se kan du servar du kan testa dig. Om du har testat dig senast 48 timmar före inresan till Sverige, behöver du inte testa dig igen i samband med att du anländer till Sverige.

Du bör även fem dagar efter du anlänt göra ett nytt test.

Du bör även se till att under sju dagar efter din ankomst se till så att du isolerar dig. Det gäller även om testerna visar att du inte har covid-19. Om testerna visar att du har covid-19 kommer du att få särskilda instruktioner om vad du ska göra från hälso- och sjukvården.

Det finns vissa undantag från dessa rekommendationer. Är du till exempelvis fullvaccinerad, alltså fått två doser och det har gått två veckor efter sista dosen) med vacciner godkända av EMA eller vacciner där WHO utfärdat nödgodkännande så behöver du inte följa de ovan nämnda rekommendationerna. Sedan är det även så att barn under 6 år, undantas från rekommendationen om testning. Om barnet inte omfattas av annat undantag rekommenderas de att stanna hemma och undvika nära kontakter i sju dagar efter ankomsten.

Resa till England

Om du ska resa till England så ska du göra olika saker, beroende på var du varit de senaste 10 dagarna före anländandet till England.

Om du har varit i ett land eller territorium på:

grön lista – du måste ta ett coronavirus (COVID-19) -test på eller före dag 2

bärnstensfärgad lista – du måste sitta i karantän på den plats du bor och ta två COVID-19-tester

röd lista – du måste sitta i karantän på ett hotell och ta två COVID-19-tester

Sverige finns för nuvarande med på bärnstensfärgad lista, (amber list). Det innebär att innan du reser till England måste ta ett covid-19 test. Du måste även boka och betala för test på dag 2 och dag 8 i England. Samt även fylla i ett formulär. När du sedan anländer till England måste du sitta i karantän på den plats du ska stanna på. Det i 10 dagar. Du ska även utföra de testar du bokat in, dag 2 och dag 8. Barn under 4 behöver inte göra dessa två tester.

The Ritz London  The Ritz London
150 Piccadilly, London
Nära St. James Park

    5 stjärnor
Från 4578 SEK per natt

Boka hotell


The Rockwell  The Rockwell
181 Cromwell Road, London
I London (Kensington)

    4 stjärnor
Från 637 SEK per natt

Boka hotell


HILTON Hotell

JÄMFÖR FLER HILTON HOTELL >>

Liknande Hotell i närheten

img