Varför är engelsmän så förtjusta i te?

Te - en favoritdryck i England

Te – en favoritdryck i England

Att man dricker mycket te i England, det är de flesta medvetna om. Det finns ju många olika ställen där det serveras afternoon tea. Men hur kommer det sig att de dricker så mycket te, när många andra länder mest dricker kaffe?

Teets historia börjar i Kina. Det för cirka 5000 år sedan. Det finns en legend som säger att drycken uppfanns av kejsaren Shen Nung. Han ska ha suttit under ett träd med en kopp hett vatten, då ett torkat blad från trädet föll i koppen. Vattnet blev guldbrunt och kejsaren beslöt sig för att smaka på brygden. Trädet han satt under var ett te träd.

Te kommer till Europa

Den allra första europén som skrev om te, det var portugisen och Jesuitprästen Jasper de Cruz. Skrifterna är daterade 1560. Portugal var först ut med att utveckla handelsrelationer med Kina. Under av dessa resor så smakade Jasper de Cruz på te. Då var te redan väl etablerad som dryck i både Kina och Japan.

Portugal utvecklar sedan sin handel och börjar transportera te till Lissabon. Senare tar holländska fartyg över och tar varorna vidare till Holland, Frankrike och även till de Baltiska staterna.

Te blir mycket populärt i Haag. Dock gör det höga priset på te att det bara är de rika som har råd att dricka det. Dock ökar importen och även priset, så att allt fler kan köpa det. Nu säljs te i allmänna apotekliknande affärer tillsammans med exotiska kryddor som socker och ingefära. Omkring 1675 går det att köpa te i hela Holland.

Te kommer till England

De allra första te-proverna dök upp i England mellan 1652-1654. Denna dryck kom snabbt att bli populär och den ersatte Ale som nationaldryck. Te anammas först i de högre samhällsskikten. År 1662, Gifter sig Kung Charles II med portugisiskan Infanta Cather ine de Braganza. Charles som varit i exil i Holland, växte upp i huvudstaden Haag. Ett resultat av detta är att både Charles II och drottningen var vana tedrickare. Denna vana tar de sedan med sig tillbaka till England när Charles II blir återsatt på tronen.

Innan teet kom till England, så hade engelsmännen i huvudsak två huvudmål om dagen. Men Anna, “the Duchess of Bedford (1788-1861)” beslutar sig för att göra något åt detta. Detta då hon vill slippa gå hungrig mellan måltiderna. Hon bjuder in vänner till ett eftermiddagsmål klockan 5 i “Belvoir Castle”. På menyn stod små smörgåsar, småkakor, sötsaker och förstås te. Idén anammades snart av flera sociala värdinnor. Ett gemensamt socialt mönster byggdes snart upp där te serverades och framför allt konversationen spirade. The English afternoon tea traditionen var därmed född.

Man utvecklade nu även två sätt att dricka te i England. “High Tea” och “Low Tea“. “Low” Tea – Te med gourmétilltugg serveras tidigt på eftermiddagen i aristokratiska och rika hem. Här främjades det sociala umgänget och konversation. “High Tea” eller “Meat Tea” – Te tillsammans med mer rejäl mat. “High” utvecklas till att bli låg- och medelklassens dagliga huvud- eller middagsmål.

Vid denna tid var även te den huvudsakliga drycken som serverades på ”Coffee houses” vid denna tid. Kaffe anlände till England tidigare än te, namnet levde kvar trots att te konsumtionen tog över.

Blakemore Hyde Park  Blakemore Hyde Park
30, Leinster Gardens, London
Nära Kensington Gardens

    4 stjärnor
Från 1669 SEK per natt

Boka hotell


Corus Hotel Hyde Park  Corus Hotel Hyde Park
Lancaster Gate, London
Nära Kensington Gardens

    4 stjärnor
Från 1433 SEK per natt

Boka hotell


HILTON Hotell

JÄMFÖR FLER HILTON HOTELL >>

Liknande Hotell i närheten

img